Educatie

    In september 2013 schreef ik een stuk over financiële educatie van kinderen, of eigenlijk het gebrek daaraan. Het irriteerde mij – actief werkzaam in de incasso- en deurwaarderswereld met een eigen incassobureau en ambtelijk bevoegd als deurwaarder – dat er geen zicht was op een duurzame oplossing om jonge mensen met geld te leren omgaan. Ik bracht dat stuk destijds in op een festival om de denkkracht te vragen van de aanwezige ondernemers, wetenschappers, studenten, schrijvers, ambtenaren, docenten etcetera om hiervoor met elkaar een oplossing te zoeken. Daar zijn we toen niet echt uitgekomen. Of beter: echt niet en het leven ging voort.

    In 2018 liep ik op een Nibud-studiereis in Finland tegen een initiatief aan dat ik een geweldig passende oplossing voor dit probleem vond: Me&MyCity genaamd. Met vier gepassioneerde ondernemers hebben we het onderwijsconcept naar ons land proberen te halen, maar het strandde in maart 2020 door corona.

    Afgelopen week sprak ik met een aantal beleidsambtenaren van diverse ministeries en benadrukte ik het enorme belang van financiële educatie nog eens. Meteen moest ik denken aan het stuk dat ik destijds schreef, om de kaders van het ‘waarom financiële educatie niet op de kaart komt’ te duiden. Nog even en het is september 2021, leven we acht jaar later. Het probleem dat jonge kinderen niet met geld om leren gaan is door de jaren heen niet kleiner geworden.

    Dat ik anno 2021 de nodige tijd besteed aan praten over hoe de schuldenproblematiek moet worden opgelost, maakte me deze week nog weer eens helder dat ik echt nog een andere taak te verrichten heb; de langgekoesterde droom alsnog in vervulling wil laten gaan. Hoe het ook zal gaan heten, langs welke weg het ook opgetuigd moet gaan worden, of Finland ondanks corona alsnog het concept internationaal verder durft uit te rollen of wie ik er ook voor nodig heb: financiële educatie moet echt van de grond komen.

    We kunnen het als land niet maken dat dit indringende onderwerp niet opgepakt wordt. Ik kan het als ondernemer en burger van dit land niet over m’n hart verkrijgen dat ik er niet álle energie voor verzamel om het alsnog te proberen. Mag ik op jouw steun rekenen als ik je ga vragen mij te helpen?