Nieuwjaarsinspiratie

  In januari krijg ik steeds vaker de kriebels van allerlei nieuwjaarsrecepties, -borrels, -kickoffs en andersoortige benamingen voor bijeenkomsten waarin ik telkens dezelfde mensen tegenkom. Met een beetje pech heb je die hele stoet ook in december nog gezien en deels gesproken vanwege de Kerst- en Oudejaarsborrels die er waren.

  Zeg nou zelf, zelden kom je er ‘himmelhoch jauchzend’ vandaan omdat het veelal ontbreekt aan inspirerende thema’s of dito sprekers. Ik heb dat dit jaar aardig weten te omzeilen door voor het eerst van m’n leven ruim voor en na de feestdagen in het buitenland te zijn en dat is me enorm goed bevallen.

  Half januari trof ik dan ook pas de eerste collega-ondernemers en zakelijke contacten aan voor een nieuwjaarsborrel en dat was oprecht leuk! We hebben de contacten weer aangehaald en nieuwe afspraken gemaakt, helemaal goed.

  Het onderwerp was voor mij al ’s eerder reden voor een column, om precies te zijn in 2011 voor een ondernemersblad in Amersfoort. Ik riep toen op om voortaan nog maar één nieuwjaarsbijeenkomst te houden van alle clubs gezamenlijk, om tijd, moeite en geld te besparen. De column leidde er toe dat menigeen met elkaar besprak dat het sec een goed idee was. En ja, daar bleef het vervolgens bij. ‘We dronken een glas, deden een plas en lieten alles bij het oude.’ Of zoiets.

  Krijg ik dan helemáál geen inspiratie door Nieuwjaarstoespraken? Ehm, jawel – maar ik was er dit keer niet live getuige van. Het kwam tot mij via internet, zoals tegenwoordig heel veel moois via dit medium tot nadenken leidt. De onverwachte speech kwam van Pricilla Zalm. ‘Wie?’ Ehm, juist ja. De zus van Gerrit Zalm. Als je de speech nog niet hebt gezien, kijk hier dan vooral eerst. De moeite van de ruim 12 minuten meer dan waard.

  Wat mij betreft heeft deze speech alles in zich. Gerrit Zalm heeft vriend en vijand verrast door met de nodige humor en zelfspot op een ogenschijnlijk luchtige wijze uiting te geven aan zijn boodschap. Die vlijmscherp was en helder, en de aanwezigen ook bij de les hield. Zalm oogstte de nodige kritiek en dat is jammer, want  de man heeft een werkelijk briljante speech gehouden waar veel lef voor nodig is. Als dit de standaard zou zijn voor de nieuwjaarsbijeenkomsten vanaf 2015, dan teken ik voortaan als eerste in!