Actie

    Naar ik van menig ouder begrijp is het ‘Oei, ik groei’-boek zo ongeveer de Bijbel rondom zwangerschap en opvoeding. Vanaf het begin wordt deze bundel veelvuldig geraadpleegd omdat er de nodige zaken zijn die je niet vanzelf kunt weten. Heel logisch. In aanvang begeleiden ouders hun kind en in het latere leven krijgt het ook begeleiding en/of les van leraren, docenten, trainers, begeleiders, coaches of zelfs van een studentenvereniging.

    Hoe anders is dat bij menig ondernemer. Na het inschrijfavontuur bij de Kamer van Koophandel start dan eindelijk het ‘echte werk’, maar wat als er na de opstart nog niet direct een doorbraak van werkzaamheden tevoorschijn komt? En hoe regel je het in dienst nemen van je eerste medewerker? Hoe krijg je échte groei in het bedrijf? Is het nodig en zo ja wanneer dan, om met een management team te gaan werken? Hoe léér je in hemelsnaam als ondernemer dit alles? Door schade en schande? Ehm, ja. Vaak wel en dat vind ik erg jammer.

    Een klein onderzoekje op Google maakt helder dat er niet zoiets is als een ‘Oei, ik groei’-versie in optima forma voor alle stadia (die van groei incluis) voor ondernemers. Al zoekende naar oplossingen kwam ik zelf in aanraking met de Nederlandse tak van een internationale organisatie voor ondernemers, waar de leercomponent zo ongeveer dé reden van bestaan was. Ik ben een aantal jaren lid geweest en tjonge, wat heb ik daar veel geleerd van, met en door collega-ondernemers met wie ik letterlijk lief en leed heb gedeeld, geweldig! Echt leren wat ondernemen is, focussen en verdiepingsslagen maken, je skills trainen, maar ook je kwetsbaar opstellen en natuurlijk fouten maken. Een blauwe plek op z’n tijd is niets mis mee, weet je meteen weer dat je leeft en die fout maak je niet gauw weer, toch?

    Natuurlijk kun je voor afschuwelijk veel geld allerlei opleidingen inkopen die voor jouw ondernemersvaardigheden maar van enig belang zouden kunnen zijn, want: ‘wij van WC-eend, adviseren uiteraard WC-eend’. Maar om iemand te vinden die onvoorwaardelijk het beste met jou voor heeft, is best lastig. Ik ben daarom met een viertal zakenvrouwen een nieuw initiatief gestart voor vrouwelijke ondernemers met groeiambities, ‘Sisterhood in Business’. Daar zit een hele historie achter van waaruit flink ervaring is opgedaan in een project van het Ministerie van EZ, We Keep on Growing genaamd. Middels onze landelijke organisatie hopen we die ondernemersbegeleiding aan te bieden die menigeen van ons zelf heeft gemist. Wie weet creëren we en passent gelijk een ondernemerseditie met de voorspelbare titel‘Jippie, ik groei!’ ;)