Doen!

  Even serieus, hoe vaak laat jij jouw auto (als je die hebt natuurlijk) checken? Indien ouder dan drie jaar minstens één keer per jaar in verband met de APK, toch? Juist. Enne, als er tussendoor wat is? Dan ga je ook naar de garage natuurlijk. Wees eens eerlijk, hoe vaak laat jij jezelf checken? Jouw vrouwenhart bijvoorbeeld? Misschien gaan je wenkbrauwen omhoog, omdat je niet geheel kunt inschatten welke kant dit stukje op gaat? Prima, vooral nu even doorlezen.

  Ik ben al een tijdlang lid van de WIFS – een mooi netwerk van vrouwen die werkzaam zijn in de financiële sector (om volledig te zijn, Women In Financial Services). Via dit netwerk maakte in kennis met Janneke Wittekoek, cardioloog en eigenaar van Heartlife Klinieken in Utrecht. Janneke vertelde over ‘het vrouwenhart’ dat niet alleen een prachtig orgaan is in ons lijf, maar ook over bijzonderheden beschikt waar ik tot dusverre nog niet over had gehoord of bij stil had gestaan.

  imgres-4Zo vertelde zij dat er erg veel onderzoek wordt gedaan naar hart- en vaatziekten, maar dat de testen merendeels worden uitgeoefend op mannen. Vrouwen hebben een cyclus waardoor onderzoeken worden bemoeilijkt. En de uitkomsten van mannenonderzoeken blijken helemaal niet zo geschikt te zijn voor vrouwen. Zij hebben immers een totaal ander lijf dan vrouwen. Nu weten jij en ik dát natuurlijk al wel een lange tijd, maar dat dit ook een fikse uitwerking heeft op het gebied van hart- en vaatziekten, dat wist ik niet. Ook vertelde ze dat vele klachten en symptomen die vrouwen voorafgaand aan hartfalen hebben, door onbekendheid bij huisartsen regelmatig worden afgedaan als griep- of overgangsverschijnselen.

  Janneke is er van overtuigd dat preventie enorm veel oplevert, voor zowel mens als maatschappij. Zeker in deze dagen waarin zorg en de kosten ervan ‘als het mis gaat’ voor grote discussies zorgen, is preventie van extra toegevoegde waarde.

  Ten behoeve van de WIFS-leden heb ik Caroline van Leuven, ondernemer en ook enthousiast WIFS-lid, ondersteund in haar realisatie van een mooie ledenaanbieding bij de kliniek van Janneke. Die aanbieding behelst een jaarpakket en begint met een volledige cardio check-up, waarvoor ik dus enkele weken geleden naar de uiterst prettig ingerichte kliniek van Janneke toog. Ik heb daar dik twee uur doorgebracht en ben van top tot teen cardiologisch doorgelicht. Inclusief een echo van het hart, ik werd er helemaal stil van. Wát een geweldig apparaat is ons hart toch!

  Ik sport wekelijks meermaals (beul mezelf af, noem ik dat trouwens liever), eet gezond en vooral (weer) regelmatig, roken heb ik echt járen geleden al afgezworen en drinken doe ik met mate. Ik houd enorm van een fijn glas, maar ‘m echt tot voorbij de horizon raken is gelukkig al vele jaren geleden. Alles was goed, een hele geruststelling voor mij en – zeker ook – de geliefden om me heen, maar het brengt mij op een teer punt.

  Dit zouden echt alle (vrouwelijke én mannelijke) ondernemers moeten doen! Preventie is dé boodschap van Janneke en die zou ik je graag nog eens willen meegeven. Hoe vaak heb jij preventief naar je lijf laten kijken? Ooit al eens gedaan? Gun het jezelf, je onderneming en allen die daar werken. En wil je het daar niet voor doen? Doe het dan voor de lieverds die heel dicht bij je staan. Zij zullen je dankbaar zijn! Meer weten? Neem contact met me op!